De Gemeenteraad van 13 oktober - Postcodes en Moties en het afscheid van CDA raadslid Karlijn Looman

Op 13 oktober was de inmiddels 2e raadsvergadering van het nieuwe politieke jaar dat op 1 september gestart is. In deze vergadering stonden een aantal hamerstukken op de agenda en enkele moties. Aan het eind van de vergaderring namen we afscheid van CDA raadslid Karlijn Looman Hieronder vind je een samenvatting van de inbreng van de VVD Montferland mbt de raadvoorstellen en moties van 13 oktober jl.

Kijk hier de gehele raadsvergadering

Of lees en volg hieronder de samenvatting van de bijdrages vanuit de VVD fractie 

Raadsvoorstel Postcode

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2022 werd op initiatief van toenmalig raadslid dhr Mos van lijst Mos / Helder naar voren gebracht dat de kernen Loil en Nieuwdijk een eigen postcode zouden moeten krijgen.

 

Vervolgens is er door enkele partijen een motie ingediend die het college opdroeg om dit nader te onderzoeken op wenselijkheid en haalbaarheid EN met een raadsvoorstel te komen.

 

In de samenleving klonk direct na de motie al de vraag:

 

Is dit nou serieus bedoeld of meer iets voor de bühne voor onze inwoners van Nieuwdijk en Loil ten tijde van aankomende verkiezingen…

 

Volgens deze VVD fractie was en is het een niet erg realistisch voorstel wetende dat postcodes 45 jaar geleden landelijk zijn ingevoerd en er toen al besloten is om in Didam 2 gebieden te definiëren.

Vervolgens is de postcode icm de nummering van het woon- of bedrijfsadres een unieke combinatie geworden voor iedere verblijfplaats in toenmalige gemeente Didam en huidige gemeente Montferland.

 

Ook als je op een brief Loil of Nieuwdijk zet met goede postcode en nummering dan komt deze aan.

 

Inmiddels zijn we ruim een half jaar verder en zijn er waarschijnlijk nogal wat schaarste ambtelijke uren kapotgeslagen op het onderzoek en het te maken voorstel zoals in de motie werd gevraagd… en wie zat hier nu eigenlijk op te wachten?

 

Gelukkig gaan we niets veranderen in de postcodes want dan zouden we onze inwoners en met name bedrijven ook nog eens op extra kosten jagen, en waarvoor?

 

De VVD fractie kan zich prima vinden in dit raadsvoorstel (zie bijlage 1) om niets te wijzigen mbt de postcodes in Didam en hoopt dat deze raad komende jaren niet met dit soort, in onze ogen toch wat onzinnige moties komt.


raadsvoorstel Postcode Didam 


Motie M1 Zonnepark Pakopseweg 

Op 15 september dienden D66, PvdA en Helder een motie in voor het mogelijk maken van grondgebonden zonnepark aan de Pakopseweg.

Na debat in de gemeenteraad besloten de indieners de motie vervolgens aan te houden met de bedoeling om op 13 oktober door de gemeenteraad hierover te laten stemmen...

Op 13 oktober dienden dezelfde partijen de motie (zie bijlage, M1) opnieuw in, echter bij aanvang trok Helder, bij monde van dhr Schepers zich vervolgens terug als indiener en ondersteuner van de motie. Op zich een wat aparte gang van zaken maar dat kan gebeuren.


Bij de behandeling van de motie heeft de VVD Montferland in haar termijn onderstaande argumentatie gegeven en aangegeven de motie niet te steunen.


De VVD heeft afgelopen raadsperiode gemerkt dat de afwegingskaders zoals vastgesteld voor duurzame energie niet of niet altijd of niet voor iedereen als eenduidig kunnen worden geïnterpreteerd.
Ook de ervaringen met zon op water in de vorige periode, initieel door de PvdA voorgesteld en ten tijde van besluitvorming door dezelfde partij opeens als niet-wenselijk beoordeeld, laat zien dat de kaders voor toepassing van duurzame opwekking niet altijd eenduidig en voor iedereen duidelijk zijn. Graag zouden we hier nog eens met de raad goed naar willen laten kijken om in de toekomst onduidelijkheden en discussies te voorkomen.

Het eerder rond 2008-2010 opgestelde doel, afgeleid van de tafel van Groenlo om in 2030 energie-neutraal te willen zijn was en is voor de VVD fractie niet realistisch gezien de voortgang tot nu toe nationaal, in de gehele regio en lokaal, en ook gezien de impact die dergelijke doelen zullen hebben op de directe betaalbaarheid van energie,

 

Energie: een basisvoorziening voor iedereen die volgens de VVD ook een basisvoorziening moet blijven, ongeacht wat een college van rijksadviseurs afgelopen weken en maanden roepen.

Een solide, betrouwbare en betaalbare energievoorziening is de basis voor onze welvaart


Verder is er onduidelijkheid hoe dit college met de ontwikkelingen op DocksNLD-2 wil omgaan waar veel zon op dak stond en voor de VVD nog steeds staat gepland.

 

Als er binnen ML op meer zon moet worden ingezet tbv de verduurzaming dan zal er eerst zwaar ingezet moeten worden op de daken en zal er duidelijkheid over de potentie van de 20 ha op DocksNLD-2 moeten zijn. Daarna komt voor de VVD pas grootschalige zon op land ter sprake en dan met name op incourante kavels mits goed ingepast.

 

De druk op de voedselketen en gronden voor landbouw neemt sterk toe, met name door de recent gebleken afhankelijkheid van minder stabiele delen van Europa en de nog niet beslechte NOx discussie op nationaal en Europees niveau

Om vanavond toch een besluit te nemen om nu voor minimaal 15 jaar gronden te onttrekken voor een energieambitie die wij niet realistisch vinden en met de onduidelijkheid omtrent eerder te nemen stappen als zon op dak op oa DocksNLD-2 en de afwachtende houding mbt stimulering andere bedrijfsdaken zijn voor de VVD reden om niet met deze motie in te stemmen. 


behandeling motie zonnepark Pakopseweg 


na inbreng van de VVD en de andere fracties hebben indieners besloten de motie in te trekken.



Motie M2 Prikkelarm uur Kermis

Op initiatief van Lijst Groot Montferland en de VVD Montferland, en daarna ook ondersteund door andere partijen, is een motie voorgelegd aan de raad waarin gevraagd wordt de mogelijkheid voor een prikkkelarm uur bij de jaarlijkse kermis in Didam en 's-Heerenberg te laten meenemen.


De inbreng van de VVD fractie bij deze motie was:

 

Eind 2017 begin 2018 kreeg toenmalig wethouder Loeff de vraag of er bij de kermis in Didam voor kinderen met overgevoeligheid voor prikkels, zoals lichtflitsen en hard geluid, een prikkelarm uurtje kermis georganiseerd kon worden. Door de gemeente is dat in mei  2018 bij wijze van proef opgepakt en voorafgaand aan de officiële start van de kermis iom exploitanten voor het eerst invulling aan gegeven. De afgelopen jaren hadden we helaas geen of zeer beperkt kermissen en daarmee is het initiatief van 2018/2019 niet of nog niet standaard onderdeel van kermissen.


Inmiddels heeft de gemeente geen rol meer in het organiseren van de kermis in Didam en 's-Heerenberg... 

Het was en is volgens de VVD aan exploitanten om dit structureel aan te bieden als men daar ook brood in ziet. 


behandeling Motie Prikkelarm uur kermis 


Motie Zebrapad 

Door de coalitiepartijen en D66 is een motie ingebracht om in Didam en 's-Heerenberg 1-2 zebrapaden aan te leggen. 


De reactie van de VVD Montferland hierop:

 

Sympathieke motie maar als VVD fractie zullen we deze motie niet steunen.

 

Ter toelichting daarop:

 

De gedachte achter de herinrichting van de Wilhelminastraat en andere delen van het Centrum in Didam is dat dit gebied anders gebruikt gaat worden, veel meer als verblijfgebied ipv doorgaande weg voor allerlei verkeer.

Daar moeten we allemaal nog wat aan wennen. De inrichting van de groene aanplant aan de Wilhelminastraat ter hoogte van het winkelcentrum is ook nog niet afgerond.

De auto is er te gast, want we willen winkels wel bereikbaar houden, een bijna Unique Selling Point van Didam als boodschappen en winkeldorp. Het gebied moet ons inziens toegankelijk blijven voor autos maar doorgaand autoverkeer wel ontmoedigen.

 

Door zebrapaden aan te leggen wordt de auto (onbewust) toch weer dominant gemaakt. Er komt opnieuw een strenge scheiding voetganger / auto’s en alleen bij zebrapad kan / mag de voetganger dan oversteken.

Graag zien we bij de verdere inrichting en afronding van het centrumplan komende periode wel langs en op de straat objecten die het gemotoriseerde verkeer wat extra belemmerenin het doorrijden.


Aanvullende overwegingen voor het niet plannen van een Zebrapad op de Wilhelminastraat in Didam zijn:


  • rondom Zebrapaden mag niet geparkeerd worden waardoor invoering van een zebrapad als snel 4-8 (schaarse) parkeerplaatsen kost
  • de brief van Gastvrij Didam met argumentatie 

 

behandeling Motie Zebrapaden 


Voor de volledigheid:

Oorspronkelijk ging de concept-motie van Helder alleen over Didam maar voor de steun van met name LBM was het schijnbaar nodig ook 's-Heerenberg in de motie te betrekken. Echter daar was het echt zoeken naar een locatie voor een zebrapad, uiteindelijk is de Molenstraat bij de hoek Klinkerstraat genoemd... De VVD fractie vraagt zich ernstig af of een Zebrapad daar de situatie kan en zal verbeteren... 


Motie Regio8 

Door de coalitiepartijen CDA en D66 is een motie ingebracht om Regio8 (opnieuw) te compenseren voor gederfde inkomsten tgv Corona.

(Helaas ontbreekt de motie via de gemeentelijke website)


De reactie van de VVD Montferland hierop:

 

De VVD fractie is er geen voorstander van om niet onderbouwd geld te geven. De vraag van Regio 8 wordt inmiddels een bijna jaarlijks terugkomend ritueel maar het was is en blijft een commerciële partij.

 

Los van de exacte bedragen die voorgesteld worden zonder nadere onderbouwing op punten of komma’s bij Doetinchem en Oude IJsselstreek, is het zo dat er een wel overwogen collegebesluit van 4 oktober jl.

En nu, 9 dagen later, komen de coalitiepartijen, samen met CDA en D66, dat weloverwogen besluit overrulen en meer uitgeven… of eigenlijk uitdelen.

 

De VVD fractie onderschrijft het goede werk van Regio8 en staat zeker open voor suggesties van Regio 8 om diensten aan de gemeente/gemeentes aan te bieden die wij dan bij hen kunnen  afnemen en ze op die wijze nieuwe inkomsten genereren. Om zomaar bijna een ton over te maken gaat ons echter veel te ver.


behandeling Motie Regio8 


Afscheid Karlijn 

Zeer geachte fractievoorzitter van het CDA, beste Karlijn,


Namens de VVD fractie maar zeker ook namens mezelf een kort woordje tot jou, nu je besloten hebt om niet verder te gaan als raadslid. 

We kennen elkaar volgens mij sinds 2014 van de kiekdag bij Bolder, vlak voordat je in de lokale politiek actief werd. Eerst als commissielid, daarna als raadslid en het afgelopen jaar als fractievoorzitter.

Wij hebben altijd prettig samengewerkt in coalitieverband en ook de afgelopen maanden in de  oppositie konden we elkaar goed vinden om ieder op basis van de eigen en de partijpolitieke argumenten goede voorstellen te steunen, verstandige besluiten te nemen en de minder goede voorstellen te bespreken, waar mogelijk aan te laten passen of soms ook gewoon af te schieten.


Volgens mij altijd handelend en reagerend naar anderen met respect, hard op de inhoud, zacht op de relatie. Daar konden en kunnen politici hier en daar nog wel een voorbeeld aan nemen.

 

Je hebt de keuze gemaakt voor een, volgens mij, pittige baan in de gemeente Brummen en daarnaast voor het gezin met Tyas en de kinderen...


Jammer voor de gemeente Montferland, deze gemeenteraad en voor het CDA maar anderszins misschien een heel verstandige keuze, in ieder geval een heel begrijpelijke. Om mooie herinneringen te sparen moet je immers ook de tijd en gelegenheid hebben en krijgen om ze te maken. En dat gaat vast lukken.

 

Ik, wij, hopen dat je niet definitief verloren gaat voor de lokale politiek, al zit je dan na vandaag niet meer in deze gemeenteraad. 

Blijf alstublieft meedenken als jonge, werkende vrouw en betrokken inwoner van Montferland en Didam in het bijzonder. Je vertegenwoordigt een belangrijke groep inwoners de komende jaren.

 

Als blijk van waardering hebben we als VVD fractie een bon voor de lokale horeca voor jou. Die wil ik je bij deze overhandigen.

 

Karlijn, veel geluk, gezondheid en succes toegewenst en we spreken elkaar zeker ook de komende tijd nog wel, het ga je goed.


Afscheid raadslid Karlijn Looman (CDA)