De Gemeenteraad van 30 juni - Docks kan door

Samenvatting: 

  • Ontwikkelingen DOCKSNLD kunnen door
  • De gehele gemeenteraad staat achter de  visie ‘s-Heerenberg Oost en stelt budget beschikbaar.
  • Oppositie vraagt aandacht voor behoud Werkgelegenheid, met name in de Logistiek
  • De gemeente roept Provincie op om samen met de agrarische sector en de gemeente het stikstof dossier op te pakken en invulling hieraan te geven. 

Inleiding 

Op donderdag 30 juni stond de laatste politieke avond voor het zomerreces gepland. 

De eerste politieke avond van het nieuwe College.

Na de beeld- en oordeelvormende sessies ter voorbereiding op de besluitvorming, begon om 21 uur de raadsvergadering.

Nieuwe raadsleden en fractievolgers werden geïnstalleerd


Grondaankoop Azewijn

Grootste onderwerp van deze raadsvergadering  was het beschikbaar stellen van €5,5 miljoen door de raad, voor de aankoop van een boerderij en bijbehorende gronden aan de Oostzijde van DOCKSNLD (deels in Netterden, gemeente Oude IJsselstreek). 

De aankoop was door het vorig College al voorbereid in het kader van de RPW XXL Logistiek op Noord. De aankoop was en is gewenst omdat de gemeente hiermee de ruimte krijgt om agrarische ondernemers op de locatie ten Noorden van DOCKSNLD minnelijk te kunnen verplaatsen en daarmee de mogelijkheden voor ontwikkeling, (inclusief Noord waar een WVG op de gronden ligt) open te houden. 

De uitgegeven €5,5 miljoen kan dan via de ontwikkelingen weer worden terugverdiend. 

Voor de volledigheid, mogelijkheden voor  ontwikkelingen aan de Oostzijde zijn eerder door de Provincie afgewezen en daar ligt ook geen WVG op gronden,  waardoor evt nieuwe plannen daar direct grondspeculatie in stelling zal brengen en daarmee de gemeente financieel fors zal benadelen. De oost locatie kan en mag uiteraard ingezet worden voor de reeds aanwezige agrarische bestemming en evt voor ontwikkelingen mbt duurzame opwek energie. 

Mocht de provincie op Oost toch bedrijfsontwikkelingen mogelijk maken, dan kan dat uiteraard ook meegenomen worden. 


Uitkomsten Oordeelsvorming 

In de voorafgaande oordeelsvormende vergadering olv voorzitter E. Rutting had alleen D66 een amendement (zie bijlage,  A1) aangekondigd. Het CDA wilde het voorstel bij besluitvorming graag nog wel kort bespreken en hun standpunt toelichten, de VVD gaf aan dat het als hamerstuk door kon. 

Opvallend was dat ook ALLE 4 de Coalitiepartijen geen vragen of opmerkingen hadden, het voorstel als hamerstuk in de besluitvorming wilden behandelen maar dat er vervolgens, bij de behandeling in de gemeenteraad, opeens toch een amendement (zie bijlage A2) van deze 4 coalitiepartijen lag op het Collegevoorstel van de portefeuillehouder… 


Volgens de VVD een erg vreemde gang van zaken, maar we gaan er verder niet over. 


Het betrof een amendement dat volgens de VVD en anderen alleen een vage toevoeging op het beslispunt voorstelde: de toevoeging was ‘mogelijke ‘ontwikkelingen elders’. 


Onze voorlopige conclusies op dat amendement en de totstandkoming er van:


  1. Wat de coalitie in oordeelsvormende sessies adviseert en concludeert kan schijnbaar op ieder moment daarna toch weer wijzigen
  2. Als grondeigenaar in Montferland komende periode extra alert zijn want voor u het weet wordt u door dit College benaderd om uw grond te verkopen voor ontwikkelingen, en vervolgens moet u zich maar zien te redden op de Oostzijde van DOCKSNLD… waar bedrijfsmatig niets mag. 


Raadsbesluit Aankoop gronden Azewijn:

  • Amendement A1, D66 inzake  initiatieven voor windmolen in dit gebied: unaniem aangenomen
  • Amendement A2, Aankoop gronden Azewijn voor ontwikkelingen elders: CDA, VVD en D66 tegen 
  • Raadsvoorstel aankoop gronden Azewijn: unaniem aangenomen met stemverklaringen van CDA, VVD en D66 mbt de amenderingen A2 van het voorstel 


Moties:

Na behandeling van dit agendapunt volgden er nog 3 moties (zie de bijlages)


Motie M1, samenwerking SMM 

Ingediend door CDA, PvdA, Helder en Lijst Groot Montferland 


Voor de VVD een overbodige motie maar indieners hadden behoefte aan extra bevestiging dat met SMM vastgelegde afspraken nagekomen worden… 

De motie M1 is door de gemeenteraad aangenomen 


Motie M2, Behoud Werkgelegenheid 

Ingediend door VVD, CDA en D66

De motie roept het College op om zsm aan  Mainfreight duidelijkheid te geven mbt  hun uitgesproken wens voor een CrossDock op Noordzijde DOCKSNLD, zoals eerder al tussen gemeente en Mainfreight besproken. 

Toelichting: 

Deze ontwikkeling is cruciaal voor de toekomst van Mainfreight om zich verder in ‘s-Heerenberg te kunnen ontwikkelen. Geen CrossDock op Noord kan namelijk spoedig leiden tot een minder positief besluit van de Mainfreight Board en zet daarmee de werkgelegenheid van ca 1350 lokale en regionale directe werknemers en 700+ indirecte werknemers op het spel. 

De motie M2, Behoud Werkgelegenheid werd niet gesteund door Helder, Lijst Groot Montferland, PvdA en LBM!!!

Helaas belijdt de coalitie dus wel met de mond het belang van werkgelegenheid maar voor Logistiek wil men dit schijnbaar niet steunen…. 

Motie M3: Landelijk beleid Stikstof 

Ingediend door CDA, VVD en PvdA 

De motie roept op om voor uitvoering Stikstof-aanpak door landelijk beleid stikstof, samen met de agrarische sector en de gemeente haalbaar en realistisch te werk te gaan, perspectief te bieden en gedwongen bedrijfsverkoop en -beëindiging te voorkomen 

De motie M3 is door de gemeenteraad aangenomen 


—-



Beeld- en Oordeelsvorming 


Raadsvergadering